Uutiset

  

  • Vaatimus päästöttömiin, sähkökäyttöisiin rakennuskoneisiin kasvaa rakentamisen vaatimusten ja ilmastonmuutoksen myötä.


    Wacker Neusonilla on erilaisia sähkökäyttöisiä koneita kattava sarja kevyempiin rakentamisen tarpeisiin.

    Jorma Yrjölä KONETYÖLEHTI
    Kuvat ja videot: Wacker Neuson

    Monissa työmaakohteissa vaaditaan jo nyt sähkökäyttöisiä koneita ympäristön, työturvallisuuden tai työntekijöiden terveyden tähden. Erityisesti maarakennuskoneet ovat perinteisesti olleet polttomoottorikäyttöisiä, vanhemmiten pahalta haisevia dieselkoneita. Ilmastonmuutoksen ja päästövähennysten myötä kysyntä vähäpäästöisistä ja ekologisista työkoneista kasvaa vaatimusten myötä.
    - Maarakennuskoneet ovat olleet pakokaasupäästöjen ja ekologisuuden kehityksessä jälkijunassa, olkoon kyse sitten esimerkiksi pakokaasujen jälkikäsittelystä tai vaihtoehtoisista energiamuodoista, myöntää Wacker Neuson työkoneita ja laitteita maahantuovan Edeco-Tools Oy:n myyntipäällikkö Tuomas Järvinen.


    Ympäristövaatimusten kasvaessa siirtyminen polttomoottorikäyttöisistä koneisiin akku- ja verkkokäyttöisiin nopeutuu samalla, kun akkutekniikka kehittyy. Erilaiset hybridi- eli monikäyttöratkaisut tulevat myös yleistymään, arvioi Tuomas Järvinen Edeco-Toolsista. KUVA: Jorma Yrjölä

    Osataanko sähkökäyttöisiä rakennuskoneita jo kysyä?
    Merkittävä siirtymä sähkökäyttöisiin maarakennuskoneisiin ottaa aikaa, sillä koneilta vaaditaan pitkää käyttöaikaa per lataus.
    - Voi olla, että vuonna 2025 jo 20 – 30 prosenttia kaivukoneista ja pyöräkuormaajista on jollakin tavalla hybridi- tai sähkökäyttöisiä. Siirtyminen täyssähköisiin päästöttömiin alkaa pienemmistä sisäurakointiin tarkoitetuista koneista. Iso 20-tonninen dieselkone ei ole tarkoitettu sisällä tapahtuvaan urakointiin.
    Saksalais-itävaltalainen Wacker Neuson on edelläkävijä sähkökäyttöisissä rakennuskoneissa. Tarjolla on jo verkkovirtaa käyttäviä ja myös täysin akuilla toimivia koneita, sekä erilaisia yhdistelmäkäyttöjä. Toki myös perinteiset polttomoottorikäyttöiset koneet ovat edelleen tuotannossa. Mallisto alkaa noin 1000 kilon kaivukoneesta, joka mahtuu metrisestä oviaukosta. 
    - Asiakkaat kysyvät jo isompiakin koneita. Tämä kertoo, minkälaisilla sähkökäyttöisillä koneilla olisi kysyntää. Olemme myyneet Suomeen useita Wacker Neuson 803 dualpower hybridikäyttöistä minikaivukonetta, joka tuotiin markkinoille vuonna 2014. Muilla merkeillä on ollut tarjolla vain verkkovirralla tai polttomoottorilla toimivia koneita.

    (KATSO VIDEO-KLIKKAA KUVAA) Siirtyminen täyssähköiseen tekniikkaan alkaa pienemmistä sisäurakointiin tarkoitetuista koneista. Pieneen kaivuriin saa erilaisten lisälaitteiden ja kauhojen lisäksi puomin päähän iskuvasaroita purkutöihin.

    Mitkä ovat sopivia työkohteita sähkökäyttöisille rakennuskoneille?
    Pienen sähkökäyttöisen kaivukoneen ehdoton ykköstyö on sisäpurku - sinne mahtuu vain pieni kone. Näissä töissä pienen ja kompaktin, päästöttömän koneen edut tulevat parhaiten esiin.
    - Pienellä koneella päästään porttikongeista ja sisäovista huoneesta toiseen. Näissä olosuhteissa vaaditaan pieniä koneita, jotka pystyvät kääntymään ja toimimaan tosi ahtaissa olosuhteissa.
    - Pieneen kaivuriin saa erilaisten kauhojen lisäksi puomin päähän iskuvasaroita, millä puretaan seiniä, kattoja ja lattioita. Purku- ja lajittelukourilla otetaan tavara ja lastataan esimerkiksi minidumppereihin. Näitäkin löytyy akkukäyttöisenä. Tavara voidaan lastata hihnakuljettimeen tai ajetaan kuilun kautta jätelavalle. 
    Lisäksi työmaalla voi olla akkukäyttöisiä pyöräkuormaajia ja dumppereita, joilla suurempi tavaramäärä siirretään sisäpurkutyömaalla. Esimerkiksi akuilla toimiva 2-tonninen pieni kuormaaja pystyy ottamaan 400 - 500 litraa tavara kerralla kyytiin isoon kauhaan.
    - Usein nämä pyöräkuormaajat ovat 120 - 130 senttiä leveitä. Nämä koneet toimivat sisäurakoinnissa sellaisella alueella, jossa on hieman enemmän tilaa. Jos tilaa on vain noin 80 senttiä, tavara voidaan siirtää akuilla toimivilla, itselastaavilla minidumppereilla.
    - Yhdellä urakoitsijalla oli iso remonttityömaa sairaalassa - ei sallita minkäänlaisia pakokaasuja. Urakoitsija käytti siellä pientä WN 803 dualpower -telakaivukonetta, sekä akkukäyttöistä minidumpperia.

    (KATSO VIDEO-KLIKKAA KUVAA) Pienen pyöräkuormaajan kaatokuorma on 1400 - 1500 kiloa. Sähkökäytössä on heti täysi voima käytössä, toisin kuin dieselkoneessa.

    Mikä on sähkökäyttöisten työkoneiden työ- ja nostokyky?
    Pienen pyöräkuormaajan kaatokuorma on 1400 - 1500 kiloa. Jos tämän yli mennään, koneen perä alkaa nousemaan.
    - Akkukoneella saadaan vähän parempi arvo kuin dieselmoottorikoneella, koska akkukennosto painaa enemmän kuin dieselmoottori. Kun akusto on koneen takaosassa, se tuo vastapainoa automaattisesti.
    Ajossa hydrauliikkapumpulla varustetun akkukäyttöisen ja dieselkäyttöisen pyöräkuormaajan käyttötuntumassa on merkittävä ero.
    - Kun dieselkoneessa antaa lisää kierroksia, sitä nopeammin puomisto nousee. Akkukoneessa täysi vääntö ja voima lähtee heti nollasta. Kierroksia ei tarvitse nostaa, vaan reaktioaika on - heti täysi voima on käytössä. Toki sähkökonettakin voi ajaa hitaasti propo-ohjauksella.
    Sähkökäyttöisen koneen hydrauliikka toimii myös nopeammin pyöräkuormaajassa ja kaivukoneessa.
    - Olemme testanneet WN 803 dualpower -koneella, jossa löytyy sekä sähkö- että polttomoottorikäyttö venttiiliä kääntämällä. Sähkökäytöllä kone on hieman ripeämpi. 


    Dualpower -voimayksikkö tuottaa tarpeeksi hydrauliikkaa kaivukoneelle, jolla voidaan samanaikaisesi ajaa sekä käyttää iskuvasaraa.

    Miten voimayksikkö toimii dualpower -koneessa?
    Dualpower -konetta voi käyttää pelkällä dieselmoottorilla, ja lisävarusteena on tarjolla sähköllä toimiva dualpower -voimayksikkö, joka voidaan liittää kaivukoneeseen.
    - Voimayksikön voi ostaa, kun tulee tarve sähkökäyttöiseen urakointiin. Konevuokraamot ostavat 803 kaivurin lähes aina voimayksiköllä varustettuna. Silloin kone soveltuu monenlaisiin vaatimuksiin niin sisä- kuin ulkotöihin ja sille saadaan enemmän vuokrapäiviä.
    Voimayksiköstä tulee kaksi 12 metristä hydrauliletkua. Voimayksikkö voi olla rakennuksen sisällä ja se toimii 16 voltin sähkövirralla, joka voi tulla verkosta tai generaattorista.
    - Voimayksikkö tuottaa tarpeeksi hydrauliikkaa kaivukoneelle, jolla voidaan samanaikaisesi ajaa sekä käyttää iskuvasaraa. Koneen toimintaa rajoittaa vain sähköjohdon pituus.
    - Voimayksikössä on pyörät alla ja sitä voidaan siirtää miesvoimalla päissä olevista kahvoista. Nostokoukusta se voidaan nostaa kuorma-auton lavalle tai nosturilla rakennuksen kerroksiin. Lisäksi voimayksikössä on koukut, joista se voidaan kaivukoneen omalla puskulevyllä helposti siirtää. Kaivukoneen ylävaunu pystyy pyörähtämään ympäri, vaikka voimayksikkö on kiinni puskulevyssä. 


    Pienikokoinen sähkökäyttöinen tärylätkä on hiljainen ja savuton. Täryjunttaa eli hyppyheikkiä käytetään mm. kaivannoissa.

    Maantiivistäjät, missä sähkökäyttöisen edut tulevat esiin?
    Pieniä sähkökäyttöisiä maantiivistäjiä eli tärylätkiä käytetään viherrakentamisessa ja kivetyksien teossa sekä ahtaissa paikoissa. 
    - On kohteita, joissa on huono ilmanvaihto, joissa pienet paikkaustyöt hoituvat noin sadan kilon sähkökäyttöisellä maantiivistäjällä mukavammin. Myös hiljainen ääni on etu esimerkiksi seurakunnille, kun tiivistetään uurnahautoja. Akun kesto tärylätkissä on huomattavan hyvä, noin tunnin verran.
    Täryjunttaa eli hyppyheikkiä käytetään paljon rakennuskaivannoissa.
    - Niissä töissä akkukäyttöinen hyppyheikki on ehdoton kone. Rakentaja kaipaa varmasti päästötöntä sähkökonetta, kun ensin syvässä ja kapeassa kaivannossa tiivistää 2- tai 4-tahtisella polttomoottorikoneella - ilma ei vaihdu ja käry on kauhea.
    - Saksassa tutkittiin laajasti täryjuntan päivittäistä käyttöaikaa, joka oli vain noin 15 minuuttia. Akun kesto täryjuntassa on noin 25 minuuttia ja pääsääntöisesti yksi akku riittää päivän töihin. Akku on sama koneesta riippumatta ja sen voi kätevästi vaihtaa koneesta toiseen, Tuomas Järvinen tähdentää.

      Takaisin
Kompaktit Wacker Neuson EZ26 ja EZ36
Testivoittaja kaivukone Wacker Neuson EZ80
Wacker Neuson WL44
KONETYÖLEHTI • KONEURAKOINNIN TYÖKONEIDEN JA KULJETUKSEN AMMATTILEHTI
Maarakennus, koneurakointi, ympäristönhoito, kuljetus, infra, tien ja kiinteistönhoito